مروری بر گیاهان دارویی آبزی و نیمه آبزی

مروری بر گیاهان دارویی آبزی و نيمه آبزي

.

فائزه رضوانی نیامحمّدتقی عبادی2*

1- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس
2- عضو هیات علمی گروه علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس.

.

چکیده
رویش گیاهان دارویی در زیستگاه های متفاوتی اتفاق می افتد که از جمله آنها می توان به رویش برخی از این گیاهان در درون یا مجاورت آب ها اشاره نمود که به این دسته، گیاهان دارویی آبزی گفته میشود. این گیاهان برای زندگی در چنین شرایطی دارای اندام های سازگار برای بقا در درون و یا سطح آب هستند و متداول ترین اندام سازگار شده آنها، بافت آئرانشیم می باشد. در این مقاله تعدادی از گیاهان دارویی آبزی مورد بررسی قرار گرفته و به برخی از خواص درمانی و کاربردهای آنها نیز اشاره شده است.
کلمات کلیدی: گیاهان دارویی، گیاهان آبزی، مواد موثره، خواص درمانی.

مقدمه
طب سنتی هنوز هم تقریبا در هر بخش از جهان بدون توجه به تحولات در سیستم های دارویی مدرن مورد اعتماد و استفاده قرار می گیرد. این موضوع ممکن است به دلیل تعدادی از عوامل پیچیده اجتماعی-اقتصادی، کمبود امکانات مدرن، درمان های گران قیمت، آموزش، اعتقاد و غیره باشد. اصول اولیه سیستم های طب سنتی شامل استفاده از گیاهان مختلف برای درمان بیماری همراه با انتقال دانش از نسل به نسل دیگر است که تحولات در سیستم های دارویی مدرن نیز به طریقی از اینها سرچشمه می گیرد. پیشرفت های سریع در علم و فناوری مربوط به فارماکوگنوزی، کروماتوگرافی، بیوتکنولوژی گیاهی، زیست شناسی مولکولی و غیره به طور فوق العاده ای به افزایش ارزش سیستم های سنتی دارویی کمک کرده است که ترکیبات بیولوژیک فعال و کاربردهای آنها را مشخص می کند.
گروهی از مردم در دوران باستان ترجیح می دادند در اکوسیستم تالابی و مرطوب زندگی کنند، جایی که آنها می توانستند از شرایط و امکانات برای تهیه غذا، پوشاک و ... استفاده کنند. گیاهان آبزی با تأمین غذا، کود، فیبر و منبع دارویی نقش بسزایی در تمدن بشری داشته اند و همچنین آنها با تبدیل انرژی نوری به انرژی شیمیایی به عنوان تولیدکنندگان اولیه اکوسیستم آبی در نظر گرفته می شوند. علاوه بر این، گیاهان آبزی برای ماهی ها، حشرات و دیگر آبزیان یا دوزیستان، سرپناه و غذا فراهم می کنند و همچنین برای کنترل فیتوپلانکتون ها و خزه ها در آب استفاده میشوند. استفاده از گیاهان آبزی برای گیاه پالایی در ارتباط با فلزات سنگین در اکوسیستم های آبی نیز حائز اهمیت می¬باشد و علاوه بر این موارد، استفاده از گیاهان آبزی در صنعت پرورش ماهی های آکواریومی در سراسر جهان باعث افزایش تقاضای آنها شده است.
متاسفانه نمی توان تعداد دقیقی از گیاهان دارویی آبزی ارائه داد. مطالعات انجام شده بر روی گیاهان آبزی نشان داده است که این گیاهان کم استفاده ترین گیاهان هستند. با اینکه بسیاری از آن ها پتانسیل بالایی برای استفاده به عنوان گیاهان دارویی دارند، اما کاربرد آنها محدود به مناطق خاصی از جهان است که این موضوع در درجه اول به دلیل ناآگاهی در مورد این گیاهان یا عادات غذایی افراد می¬باشد. بیش از 50 درصد از مردم در بسیاری از مناطق سریلانکا و ایالت های هند نزدیک به آب، از گیاهان آبزی به عنوان گیاهان دارویی و سپس از آنها به عنوان غذا و زینت در هدایای مذهبی استفاده می کنند. دانشمندان در سراسر جهان علاقه مند هستند تا آن ها را بر اساس ویژگی های مورفولوژیک و ژنتیکی جداسازی کنند. در این مطالعه به تشریح تعدادی از گیاهان دارویی آبزی، نیمه آبی و کاربردهای دارویی آنها می پردازیم.

1) وَج، اگیر ترکی یا سوسن صغیر
Acorus calamus L. (Sweet Flag; Araceae)

یک گیاه دارویی مهم از خانواده گل شیپوریان می باشد که در مناطق معتدل، نیمه گرمسیری و گرم آسیا، اروپا و آمریکای شمالی، مناطق باتلاقی، زمین های کم عمق و لبه برکه ها پراکندگی گسترده ای دارد. مردم از ریزوم، ریشه و برگ های آن استفاده میکنند که حاوی آلکالوئیدهای مهم دارویی (کولین)، آکورین و کالامینA، گلیکوزیدهای تلخ، کالامول، صمغ، رزین و تانن میباشد. ترکیب اصلی برگ ها بتا آسارون (27 تا 45 درصد) است، در حالی که در ریزوم ها آکورنون (20.86 درصد) و ایزوکالامندیول (12.75 درصد) به عنوان اجزای اصلی هستند. این گیاه از زمان های قدیم در سیستم آیورودای هند، سیستم های مراقبت های بهداشتی سنتی چینی، آمریکایی و اروپایی استفاده می شود. این گیاه برای درمان آسم، اسهال، صرع، جنون، بی خوابی، مالیخولیا، عوارض قلب، ریه و بیماری های پوستی میتواند مفید باشد. همچنین در برخی مطالعات از این گیاه به عنوان ضد باکتری، ضد زخم، ضد اضطراب، ضد تشنج و ضد اسپاسم نام برده شده است.

...

دریافت متن کامل مقاله

و ادامه دارد ...

مروری بر گیاه دارویی شَقاقُل

مروری بر گیاه دارویی شَقاقُل


میترا صادقیمحمّدتقی عبادی2

1- دانشجوی کارشناسی‌ارشد علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس
2- عضو هیئت علمی گروه علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس

.

چکیده
شَقاقُل یکی از گیاهان دارویی مهم و شناخته شده در طب سنتی ایران و جهان است که عمدتا ریشه ی آن جهت مصارف دارویی و غذایی برداشت می شود. نام شَقاقُل در منابع علمی به دو گونه کاملا متفاوت با اسامی علمی Polygonatum orientale Desf. و Pastinaca sativa L. اطلاق شده است که اولی شَقاقُل ایرانی بوده و از رویشگاه هایی جنگلی در نواحی شمال کشور برداشت میشود و دومی شَقاقُل اروپایی است که در فلور گیاهی ایران وجود ندارد ولی در سطح جهان بصورت تجاری کشت می گردد. در این مقاله به معرفی هر دو گونه خواهیم پرداخت.

1) شَقاقُل ایرانی
1-1- مقدمه

شَقاقُل ایرانی که به آن مُهر سلیمان شرقی نیز می گویند، بومی ترکیه، ایران، قفقاز‌ و روسیه است. در ایران در نواحی جنگلی استان‌های گیلان (جنگل اسالم)، گرگان، مازندران و آذربایجان (ارسباران) میروید. همه‌ی قسمت‌های شَقاقُل، از ریشه، میوه، بذر، برگ و ساقه، دارای خواص دارویی است و در طب سنتی کاربرد دارد. دو گونه دیگر جنس Polygonatum با نام علمی P. glaberrimum C. Koch. و P. sewerzowii Regel. در ایران به اشتباه به جای شَقاقُل ایرانی برداشت و مصرف میشوند.
1-2- گیاهشناسی
شَقاقُل ایرانی گیاهی است دو‌ساله، علفی و پایا با نام علمی Polygonatum orientale Desf. و متعلق به تیره‌ی مارچوبه (Asparagaceae) می باشد. ساقه این گیاه به ارتفاع ۳۰ تا 70 سانتیمتر، گوشه‌دار و پر‌گره که برگ‌هایش بر روی این گره‌ها میروید، برگ‌ها متناوب به طول 6 تا 14 و عرض 5/2 تا 5/4 سانتیمتر، شکل برگ بیضوی-تخم‌مرغی یا بیضوی و باریک که در سطح تحتانی زبر، پرزدار و دارای لایه مومی، انتهای برگ باریک شده و به دمبرگی کوتاه ختم می شود. ریشه‌ی این گیاه ضخیم، پرگره، با طعمی شیرین، معطر و سفید‌رنگ است. گل آذین ۱ تا 5 گلی، گلپوش به طول ۱۰ تا ۱۲ میلیمتر، لوله‌ای و سفید رنگ است. میوه‌ی شَقاقُل به اندازه‌ی نخود، سیاه‌رنگ و آبدار است. شَقاقُل از طریق تقسیم ریزوم و کشت بذر قابل تکثیر می باشد.

...

دریافت متن کامل مقاله

و ادامه دارد ...

مروری بر استخراج مواد موثره گیاهان دارویی با استفاده از تترافلوئورواتان (R134a)

مروری بر استخراج مواد موثره گیاهان دارویی با استفاده از تترافلوئورواتان (R134a)

.

فاطمه رحمانیانمحمّدتقی عبادی2

1- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی گرایش گیاهان دارویی، دانشگاه تربیت مدرس تهران
2- دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس تهران

.

چکیده
طراحی روش‌های استخراج سبز و پایدار ترکیبات طبیعی در حال حاضر یک موضوع تحقیقاتی داغ در مجامع علمی است. در این مقاله مروری، ضمن بیان نکاتی در رابطه با روش های استخراج سبز مواد موثره گیاهان دارویی و معطر، روش نوین استخراج مواد موثره با استفاده از 2،1،1،1-تترافلوئورواتان (R134a) نیز معرفی می گردد. این روش به دلیل توانمندی بالا در استخراج انواع ترکیبات طبیعی در محدوده دما و فشار پایین، به عنوان رقیب جدی استخراج با مایعات فوق بحرانی مطرح می باشد که به دلیل نیاز به فشار بسیار بالا، هزینه ی زیادی را به صنایع فرآوری تحمیل می کند.
کلیدواژه: استخراج سبز، استخراج کربن دی اکسیدفوق بحرانی، گاز R134a

...

دریافت متن کامل مقاله

و ادامه دارد ...

مروری بر برخی از منابع تولیدکننده صمغ، رزین و مان های تجاری

مروری بر برخی از منابع تولیدکننده صمغ، رزین و مان های تجاری

.

زهره زارعمحمّدتقی عبادی2
1- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی گرایش گیاهان دارویی، دانشگاه تربیت مدرس تهران
2- دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس تهران

.

چکیده
صمغ ها و رزین ها به عنوان محصولات فرعی جنگل و مرتع (محصولات غیرچوبی جنگل) در طبقه بندی های علمی معرفی می شوند. رزین ها عمدتاً از ترکیبات ترپنی تشکیل شده اند و در حلال های آلی مختلف محلول هستند اما در آب حل نمی شوند. صمغ ها از پلی ساکاریدها و مشتقات آنها ساخته شده اند و محلول در آب هستند یا به بیان دیگر آب را به خوبی جذب می کنند ولی در حلال های آلی غیرقابل حل هستند. در این مقاله به معرفی و بیان جنبه های مختلف گیاه شناسی و تولید (برداشت) گیاهان دارویی صمغ و رزین دار نظیر مصطکی، بادام کوهی، اکالیپتوس، کندر، افرا قندی، سقمونیا، مقل ازرق و همچنین معرفی لاک مغسول که از یک نوع حشره حاصل می گردد، پرداخته شده است.
کلمات کلیدی: محصولات فرعی، صمغ، رزین، گیاهان دارویی

...

دریافت متن کامل مقاله

و ادامه دارد ...

معرفی یک روش سازگار با محیط زیست جهت برداشت صمغ سقز

معرفی یک روش سازگار با محیط زیست جهت برداشت صمغ سقز

.

مریم دیده ور، محمّدتقی عبادی، مهدی عیاری نوش آبادی

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران.

.

در این روش که به شماره 139950140003009660 در آذرماه سال 1400 ثبت اختراع شده است، با استفاده از تزریق غلظت مشخصی از ترکیب اترل (پیش ماده تولید اتفون) به تنه درخت، ترشح صمغ سقز (نوعی الئو گام رزین محسوب می گردد) به میزان تقریبا چهار برابر روش سنتی که با آسیب جدی به درختان همراه است، محصول قابل برداشت می باشد. ضمنا نوع و مقدار اجزای اسانس صمغ سقز در این روش تقریبا مشابه روش سنتی است و کیفیت صمغ دچار تغییر نمی گردد. جهت آشنایی بیشتر با این روش، لینک زیر را ملاحظه نمایید:

.

دانلود متن کامل مقاله

.